Praktijkvoorbeelden
Hieronder vindt u enkele praktijkvoorbeelden waarbij de basisleidraad van Baleivo veel schade had kunnen voorkomen.
Kind valt op school
Een vier jaar oud kind valt 's morgens op school in het trappenhuis. Het kind gaat naar huis en de ouders hebben de mededeling
gekregen dat hun kind gevallen is en of ze het even in de gaten willen houden. Eind van die middag komt het kind via de huisarts in een versufte
toestand aan in het ziekenhuis. Begin van de avond wordt het kind met een traumahelikopter naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen gebracht
alwaar het met spoed behandeld wordt aan een bloeding bij de hersenen. Het kind heeft het uiteindelijk overleefd, maar dat had gemakkelijk anders
kunnen aflopen.
Door niet alleen te kijken naar het uitwendig letsel, maar ook door adequaat inzicht te verschaffen in het bewustzijn van het slachtoffer had sneller de juiste
zorg toegepast kunnen worden.
Dat het heel vaak wel mee valt, wil niet zeggen dat het bij een volgend ongeval ook het geval is.
Baleivo geeft de BHV-er kennis en inzicht om dit in het vervolg wel goed te onderzoeken bij een slachtoffer.
Foto: Nicolaas Kerkmeijer
Collega voelt zich niet zo lekker
Een collega voelde zich niet zo lekker op het werk en is naar huis gegaan. Later wordt hij thuis door zijn vrouw gevonden. Dood.
Enkele BHV-ers waren er bij toen hij naar huis ging en vragen zich nu af wat ze anders hadden kunnen doen.
Baleivo leert de cursist om ook bij onwelwordingen inzicht te krijgen in het slachtoffer. Ze worden allerter als het ogenschijnlijk alleen maar een 'griepje' lijkt te zijn.
Dak verwijdert bij nekklachten na diverse aanrijdingen
Een 96-jarige automobiliste veroorzaakt diverse aanrijdingen in Heemskerk. Een behulpzame jongeman biedt de hevig ontdane bejaarde aan even in zijn auto plaats te nemen in afwachting van de hulpdiensten.
Toen ambulance personeel arriveerde klaagde de mevrouw over enige nekpijn. Daarop besloot de brandweer volgens protocol het dak van de auto met een hydraulische kniptang te verwijderen.
In het ziekenhuis bleek de mevrouw slechts een verstuikte enkel te hebben. De auto is total loss verklaard. De verzekering weigert de kosten te vergoeden.
Ambulance personeel hebben duidelijke protocollen. Zij weten dus hoe ze moeten handelen bij een ongeval. Hieruit blijkt dat zij bij de minste twijfel handel als zijnde een wervelbreuk.
Zij nemen duidelijk het risico niet en laten de hulpvaardige jongeman uiteindelijk achter met grote schade.
Voor een hulpverlener die snel ter plaatse is, is het dus belangrijk om ook goed inzicht te krijgen in mogelijke breuken van de wervelkolom.
Tijdens de cursus Baleivo wordt hier uitgebreid bij stilgestaan.
Moeder glijdt uit en is 3 seconden niet aanspreekbaar
Een moeder op school is door gladheid uitgegleden en kwam daarbij op haar achterhoofd terecht. Ze bleef 3 seconden roerloos liggen en begon daarna te bewegen.
De aanwezige BHV-er wist echt niet wat zij moest doen en voelde zich zeer onzeker. Ze zette de moeder op een stoel en gaf haar een nat doekje op haar achterhoofd. De moeder gaf zelf aan dat het wel mee viel en is later weer naar huis gelopen. De BHV-er was de hele ochtend onzeker of zij wel goed had gehandelt.
Met de huidige BHV-cursus heeft de BHV-er onvoldoende kennis en inzicht om het slachtoffer te onderzoeken. Hierdoor handelden ze intuïtief.
Dit komt vaker voor bij BHV-ers. Bovendien zeggen slachtoffers zeggen vaker dat het wel mee valt, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.
Dat het uiteindelijk goed is afgelopen komt dan ook niet door de hulp van de BHV-er, maar gewoon omdat het slachtoffer verder niks mankeerde!
Hersenletsel zie je niet, maar kan later wel ernstig worden!
Leerling krijgt hersenletsel tijdens gymles
Een leerling kreeg tijdens gymles een ongeluk. Bij een wedstrijdje stoeien knapte er iets in haar nek, waarna ze bewusteloos raakte. In eerste instantie werd dit 'ongevalletje' niet al te serieus genomen.
Onderzoeken wezen echter uit dat de toen 14-jarige havo-leerlinge hersenletsel had opgelopen. De leerling ging van de havo naar het vmbo en vervolgens op het speciaal onderwijs.
Een kind dat van een vrolijk, opgeruimd meisje veranderde in een stil, gefrustreerd kind met niet-aangeboren hersenletsel. Wiens toekomst volledig weg was. Die de rest van haar leven een beperking heeft. Die waarschijnlijk nooit voor zichzelf kan zorgen
Met de Baleivo-methode was dit ongeval wel serieus genomen en was er eerder professionele hulp ingeschakeld.
Met de huidige BHV-cursus krijgt de BHV-er te weinig inzicht in alle mogelijke letsels en handelt daardoor meer op gevoel dan op kennis. Met alle gevolgen van dien als er wél meer aan de hand is.
En het komt vaker voor dat ongevallen niet serieus worden genomen. Zowel door slachtoffer als door (niet kundige) hulpverleners.
'Stagediver' wordt niet goed opgevangen
Een 'stagediver' die tijdens een concert van het podium duikt, wordt niet goed opgevangen. Het slachtoffer heeft ogenschijnlijk
wat bloedingen in hand en gezicht. Na twee dagen heeft meneer toch nog wat last van de rug. Bij controle in het ziekenhuis wordt een wervelbreuk geconstateerd.
Het slachtoffer krijgt direct een nek/rugcorset, zodat de nek en rug niet meer kunnen bewegen. Twee weken later had het slachtoffer een ski-vakantie gepland. Deze is direct geannuleerd.
Het echte letsel zit wederom inwendig. Toch kijkt iedereen naar uitwendig letsel. Zeker als het slachtoffer alweer opstaat en zegt dat het wel mee valt.
Door het volgen van de basisleidraad komen wervelletsels en andere inwendige letsels altijd aan de orde. Hiermee wordt wederom duidelijk dat het verschil tussen goed of verkeerd aflopen soms heel klein is.